فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 35 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدیوسف نیری*، امیرمحمد اردشیرزاده صفحات 13-34

    موضوع این مقاله «مقایسه ی کاربرد معنایی سیمرغ در منطق الطیر عطار و مثنوی معنوی مولانا» می باشد. عطار و مولانا سیمرغ را در چند معنای گوناگون به کاربرده اند؛ تا به کمک آن اندیشه های عارفانه ی خود را به خوبی القا کنند. در این مقاله به معرفی سیمرغ به عنوان پرنده ای افسانه ای که در ادبیات عرفانی جایگاه ویژه ای دارد،پرداخته شده است. سیمرغ و کوه قاف در منطق الطیر و مثنوی از کنایات معروف عرفانی هستند. هم عطار و هم مولانا،سیمرغ را برای ذکر اندیشه های والای معنوی و عرفانی خود که در ذهن داشته اند؛ با تکیه بر رموز عرفانی در کتب خویش به کار می برند. در این مقاله کوشش شده است تا به معرفی،تحلیل،کاربرد معنایی و مقایسه ی سیمرغ منطق الطیربا مثنوی پرداخته شودو به رموز و نهادهای نهفته در به کارگیری سیمرغ از جانب هر دو شاعر در کتب مهم خویش و هم چنین به نقش سیمرغ در سلوک عملی اشاره شود.

    کلیدواژگان: سیمرغ، سیمرغ در منطق الطیر، سیمرغ در مثنوی، عرفان عملی
  • رضا کشتگر، سید احمد حسینی کازرونی *، سید جعفر حمیدی صفحات 35-50

    یکی از شیوه های آشنایی زدایی و برجسته سازی کلام در نظر منتقدان فرمالیسم، استفاده از واژه ها و عبارات کهن است که در نقد ادبی به باستان گرایی (آرکاییسم) معروف است. کاربرد بجا و مناسب باستان گرایی، علاوه بر تعالی شعر، باعث اعجاب و التذاذ مخاطب نیز می شود. نصرت رحمانی و علی موسوی گرمارودی از این شگرد زبانی به نحو چشمگیری استفاده نموده و علاوه بر زیبایی، زبان شعر خود را نیز تشخص بخشیده اند. گفتنی است بسامد این نوع آشنایی زدایی در شعر گرمارودی- به دلیل آشنایی و مطالعه عمیق در اشعار کلاسیک فارسی- بسیار بالاتر از رحمانی است و می توان آن را یکی از ویژگی های سبکی وی به شمار آورد. هدف این پژوهش بررسی و کاربرد باستان گرایی در اشعار این دو شاعر است که به تشخص زبان و بیان شاعرانه آنها منجر شده است.

    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، باستان گرایی، نصرت رحمانی، موسوی گرمارودی، شعر معاصر
  • سوزان کریمی نژاد*، تورج عقدایی صفحات 51-66

    ازویژگی های مولوی در عرصه ی غزل پردازی گنجاندن داستان واره ها در غزل است.او از این طریق روشی نو در القای مفاهیم عرفانی به کار می گیرد. حاصل پیوند این غزل ها با داستان واره ها،غزل روایی است که به مثابه ی ابزاری مناسب برای القای اندیشه های مولانا به کار گرفته می شود.این غزل های روایی حاوی ناب ترین تجربه ی عارفانه است،اندیشه هایی که با روایت شدن؛نه تنها بهتر درک می شوند؛بلکه تاثیرگذاری شان نیز می تواند افزایش یابد.بررسی های مختلفی در طی سالیان اخیر در این غزلیات صورت گرفته است و افراد زیادی از جنبه های گوناگون به دیوان شمس و مفاهیم گران بهای آن نگریسته اند.اما ریخت شناسی غزل های او به ندرت انجام گرفته است؛ ریخت شناسی دانشی است در حوزه ی مطالعات ادبی که نخستین بار ولادیمیر پراپ آن را برای مطالعه ی قصه ها مطرح نمود.کارکرد ریخت شناسی در ادبیات تفکیک آثار ادبی از یکدیگر و تجزیه ی یک اثر ادبی به اجزای به وجود آورنده ی آن و کشف نقش ها و نقش ویژه های اثر و قوانین حاکم بر آن هاست. مقاله ی حاضر درصدد است با استفاده از روش ریخت شناسی،غزلی از غزلیات دیوان شمس را به اجزای آن فروکاهد و نقش و کارکرد هر عنصر را مشخص نماید تا بدین وسیله بتواند به درک طرز تلقی مولانا از قضیه ی هبوط و تعالی نایل آید.

    کلیدواژگان: دیوان شمس، مولانا، ریخت شناسی، هبوط، تعالی، تحلیل
  • نزهت نوحی * صفحات 67-87

    جایگاه و نقش «زن» در اجتماع و نگرش های مثبت و منفی در این باب موضوعی است که همواره، از دیرباز و پرتکرار در ادبیات شرق و غرب، از کلاسیک تا مدرن بازتاب داشته است. به ویژه امروزه با اوجگیری موج گرایش های اجتماعی زن مدار و فمینیستی و تسری آن به حوزه ادبیات، سخن در باب تلقی های یکسویه نویسندگان آثار ادبی و فراتر از آن دیدگاه های زن ستیزانه، بیش از پیش محل بحث و پژوهش است. مقاله حاضر با رویکردی به این مهم، در میان آثار کلاسیک ادبیات جهان، هزار و یک شب از مشرق زمین و قصه های کنتربری اثر جفری چاسر داستانسرا و شاعر شهیر انگلیسی از غرب را به دلیل تناسب زمانی، سبک ادبی و مشابهت بستر اجتماعی روزگار خلق دو اثر، برگزیده و مولفهء «زن» را در آن ها مورد بررسی تطبیقی و همسنجی قرار داده است و در پایان به دریافت دیدگاه هایی کمابیش مشترک با دامنه ای پارادوکسیکال از مفاهیم زن ستیزانه- زن ستایانه در دو اثر مذکور، منجر شده است

    کلیدواژگان: هزار و یک شب، قصه های کنتربری، زن ستیزی، ز ن ستایی، راوی، روایت
  • فرهاد اصلانی*، کلثوم غضنفری صفحات 89-108

    منظومه ویس و رامین که در حدود سال 446 هجری توسط فخرالدین اسعد گرگانی، در عهد طغرل اول سلجوقی(455-429 هجری)، به نظم درآمده، براساس یک متن پهلوی منظوم شده است. اشاره به رامین و ویس در یکی از فارسیات ابونواس (198-146 هجری) شاعر ایرانی الاصل عربی گوی، در قرن دوم هجری، حاکی از اشتهار داستان پیش از عهد گرگانی می باشد.      صورت کنونی داستان، همانند عموم داستان های بازمانده از عهد باستان، شامل اشاراتی به مناسک و باورهای کهن باستانی می باشد، اما تاکنون آنگونه که باید موردتوجه محققان قرار نگرفته است. برخی از محققان تاکنون تحت تاثیر اشارات پررنگ زردشتی در منظومه، به بررسی کلی این موارد پرداخته اند و باورهای زروانی، البته بدون سخن از اصالت زروانی آن ها، در این منظومه نیز نخستین بار حدود نیم قرن پیش مورد اشاره رینگرن قرار گرفته است. در این جستار با روش توصیفی تحلیلی در پی بازنمودن موارد مرتبط با مناسک زردشتی در این منظومه هستیم، و با توجه به منابع زردشتی، تواریخ عهد اسلامی و نیز تحقیقات جدید به برشمردن موارد مذکور و بررسی آنها می پردازیم.  نتایج حاصله از این پژوهش نشان می دهد که در این منظومه مناسک زردشتی به استثنای بعضی جزییات، مطابق و همسو با روایات کهن باقیمانده بیان شده اند.

    کلیدواژگان: ویس و رامین، گرگانی، مناسک، دین زردشتی، باستانی
  • محمود صادق زاده *، فاطمه اعتدال صفحات 109-127

    تاریخ بیهقی یکی از شاهکارهای گران قدر نثر فارسی است که به دلیل دارا بودن ارزش های ادبی و تاریخی، آشنایی با آن برای هر پارسی زبان تحصیل کرده لازم و ضروری است. نثر تاریخ بیهقی از غنی ترین و جذاب ترین نثرهای موجود در تاریخ ادبیات ایران است. بیهقی از جمله نویسندگانی است که در کاربرد واژگان پارسی، هنر خود را به خوبی نشان داده است.مساله اصلی این جستار، بررسی لغات واصطلاحات پارسی نژاد در تاریخ بیهقی است. از این رو، به شیوه توصیفی، تحلیلی، تعلیلی و استشهادی به تجزیه، تحلیل و بررسی عناصر زبانی اصیل پارسی در تاریخ بیهقی پرداخته شده است.ابتدا به وی‍ژگی های اشتقاق کلمات در تاریخ بیهقی توجه شده، سپس ریشه شناسی و مفاهیم اسامی، افعال، صفات و قیود در تاریخ بیهقی، تحلیل و بررسی و بسامد آن ها به صورت کمی ارایه شده است. بیهقی در تاریخ خود علاوه برکاربرد واژگان عربی، ترکی، مغولی و... واژه های پهلوی و اوستایی و ایرانی نژاد زیادی نیز به کار برده است. بیش ترین واژه های ایرانی نژاد به کار رفته در تاریخ بیهقی اسم و فعل و بعد صفت و قید است. واژه های ایرانی نژاد بیهقی، از نظر ساختمان، ساده، مشتق و مرکب هستند. نتیجه این که در تاریخ بیهقی کاربرد واژه های مشتق و مرکب، بیش تر از واژه های ساده است.

    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، اشتقاق، دستور تاریخی، واژگان پارسی نژاد
  • ملک محمد فرخ زاد*، زهرا سرمیلی صفحات 129-151

    از گذشته تا به امروز شعرا در اشعار خود از عناصر طبیعت و مظاهر آفاقی آن برای مقاصدی گوناگونی همچون توصیف، مدح، ذم، تغزل، مرثیه و... بهره برده اند. نمود طبیعت در اشعار مولانا اعم از مثنوی و غزلیات شمس در راستای رویکرد آفاقی او به جهان هستی بسیار زیاد است این حضور هم به لحاظ کثرت و تعداد ابیات است و هم به لحاظ تنوع عناصر طبیعی به کار رفته.آنچه شاعران عارف تجربه کرده اند، مفاهیم فرا دنیایی و سرشار از ابهام و ناشناختگی و پیچش است در گذر از آفاق به انفس تصاویر شعری شعر عرفانی مفاهیم معقول عارفانه را در معرض دید مخاطب قرار می دهد. سهم طبیعت و پدیده های پر تعداد آن در این تصویرسازی قابل توجه است. اندیشیدن درباره ی طبیعت در حقیقت به خود اندیشیدن است، شعری که به آفاق و پدیده های طبیعی آن بپردازد در همه ی زمان ها مورد توجه شاعران بوده است برخی تنها به وصف آن پرداخته اند و برخی دیگر خصوصیات فکری، روحی، نژادی، دینی و عقیدتی خود را با کمک آن به منصه ی ظهور رسانده اند. شعر کلاسیک عرفانی ما به ضرورت اندیشه های متصوفه و عرفا و گشت و گذار و تفرج آنان در آفاق و دیدن مظاهر طبیعت، به صورتی قابل توجه از پدیده های طبیعی بهره گرفته است. کاربرد این عناصر و تصاویر شعری آفاقی به صورت جدی با سنایی آغاز می شود و با مولانا به ژرفای معنای انفسی خود می رسد. مولانا با ایجاد پلی میان عالم آفاق و انفس نحوه ی تعامل شعر سنتی عرفانی و گذر از محسوس به نامحسوس و طبیعت به فرا طبیعت را به خوبی نشان می دهد. در این مقاله نگارنده بر آن است که با روش توصیفی- تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای ضمن بیان اجمالی نحوه ی به کارگیری طبیعت و عناصر مختلف آن در شعر عرفانی مولانا به نحوه ی تفاوت کاربرد این عناصر آفاقی در معنای انفسی آنها بپردازد، چرا که در اشعار مولانا سیرانفسی طبیعت به عنوان ابزاری برای القای معانی و مفاهیم عرفانی به کار می رود.

    کلیدواژگان: مولانا، طبیعت، آفاق، سیر آفاقی، مفاهیم انفسی
  • میثم خوئینی، حسین آریان، جواد کبوتری * صفحات 153-177

    در ادبیات غرب از آغاز قرن شانزدهم تا هفدهم، نهضت کلاسیسم یا سنت گرایی پیدا می شود و شاعران و نویسندگانی چون مولیر، راسین و... از آثار بزرگ ادبی یونان و لاتین، تقلید می کنند. در ادبیات عرب هم چیزی شبیه به این جریان تحت عنوان حرکه الاحیاء یا جنبش بازآفرینی وجود دارد. دوره بازگشت در ایران نیز خلاصه ای از همه سبک ها و جریانات مهم ادبی دوره قبل است. گویی ادبیات این سه دوره به مروری همه جانبه در میراث خود احتیاج داشته است. در این جستار با نگاهی تطبیقی به اصول و قواعد ریشه های این سه جریان و همچنین بررسی ویژگی های مشترک موجود در این آثار اثبات خواهیم کرد که در ریشه های شعر این سه دوره، از نظر اصول و قواعد فکری و هنری و کاربرد تکنیک های بلاغی، مشابهت های فراوانی وجود دارد؛ همچنین با ریزبینی و مداقه در عناصر شاعری به کار رفته در آثار این دوران، به آشکارسازی این دقیقه پرداخته می شود که دلایل مشترک روی آوردن شعرای سه دوره بازگشت، حرکه الاحیاء و کلاسیسم به گذشته و دوختن نگاهشان به شکوه ادبیات قدمای خود چه چیز بوده است.

    کلیدواژگان: بازگشت ادبی، سنت گرایی، کلاسیسم، سبک، حرکه الاحیاء
|
  • Mohammad Yusuf Nayyeri *, amirmohammad ardeshirzadeh Pages 13-34

    The subject of this article is the comparison of semantic use of “Simorgh” in “Mantegholteir” of Attar and “Masnavi” of “Mowlana”. Attar and Mowlana, two Persian poets, use  “Simorgh” ( an imaginary bird, literally meaning ‘thirty chickens’) in order to infuse their mystic thoughts into their readers minds well. Here, “Simorgh” is introduced as a mythical bird which possesses a special position in mystic literature. “Simorgh” and the mountain of “GHaaf” in “Mantegholteir” of  Attar and “Masnavi”  of “Mowlana” are among well-known  mystic allusions. Relying on their mystic mysteries in their books,  both Attar and Mowlana use “Simorgh” to mention their transcendental  intellectual and mystic  ideas  in mind.

    Keywords: Simorgh, Symbol of Simorgh, Simorgh in Mantegholteir, Simorgh in Masnavi, practical manners
  • Reza Keshtgar, seyed Ahmad Hosseini Kazerooni *, Seyyed Jafar Hamidi Pages 35-50

    The formalist critics believe in archaism, i.e. the use of old and obsolete terms, as a method of defamiliarization and focalization in literary works. The right and proper use and application of archaism, however, can lead to the elevation of the poetry as well as the increase of fascination and pleasure for the addressees. Nosrat Rahmani and Ali Mousavi Garmaroudi, Iranian contemporary poets, have embellished their poetry applying this trope and so have they given a certain character to the type of their poetry. It is noteworthy to mention that Garmaroudi enjoys more often this defamiliarization in his poems, thanks to his erudition and affinity to Persian classic poetry. The present research aims at studying the usage of archaism in the works of Rahmani and Garmaroudi as the main tool to recognize the characteristics of their language and style.

    Keywords: defamiliarization, archaism, Nosrat Rahmani, Ali Mousavi Garmaroudi, contemporary poetry
  • Suzan Kariminezhad *, Tooraj Aghdaie Pages 51-66

    Inserting tale-like verses in his ghazals is among Rumi’s command of composing this literary genre. This is an altered way he employs to convey the notion of mysticism. The fusion of tales and ghazals results in some certain narrative ghazals through which Rumi presents us with his ideas. These narrative ghazals reflect some pure experiences of mysticism that help the readers digest them much better. They have been studied and explored by many researchers throughout recent years; however, they have hardly been studied via a morphological approach. Introduced by Vladimir Propp, morphology is a relatively new approach in analyzing stories in order to recognize the functions and principles of a story. The present article aims at studying through a morphological approach a ghazal by Rumi in order to give a comprehensive understanding of “descension and ascension” as realized by Rumi.

    Keywords: Divan-e Shams, Rumi, Morphology, descension, exaltation, analysis
  • Nozhat Noohi* Pages 67-87

    The position and the role of women in society, and the altered positive and negative attitudes towards them had frequently been reflected in all types of literature -- classic and modern, Eastern and Western. Nowadays by the expansion of female-oriented propensities like Feminism and its crossing the borders of literature, studies and researches on unilateral and even misogynist attitudes of some authors towards women have also been found urgent and necessary. The present paper focuses on these attitudes in two famous works of the world literature: One Thousand and One Nights</em>, which is the most famous collection of old folk tales from East, and The Canterbury Tales</em>, by English fictionist and poet Geoffrey Chaucer. These two works are almost similar in some respects, such as historical period, social background, and literary style. The researcher has tried to comparatively study the "woman" in them to reveal some paradoxical scope of misogyny and philogyny in both.

    Keywords: One Thousand One Nights, The Canterbury Tales, misogyny, philogyny, narrator, Narrative
  • Farhad Aslani *, kolsoum Ghazanfari Pages 89-108

    The verse romance of Vis O Rāmin</em> composed by Fakr Al-Din As,</sup> ad Gorgāni during the reign of the Saljuq Sultan togrel I (died 455 A.H.) is based on a Pahlavi written text. As Iranian-born Abū Nuwās (the Arab-speaking poet, died 198 A.H.) had mentioned the names Rāmin and Vis in one of his Fārsiāt</em> (i.e. the Arabic poems in which he used to use Persian words), it is obvious that the story had existed before Gorgāni recomposed it into a verse romance. The now existing story includes some hints to the ancient Iranian rituals and beliefs like most of the remained stories from ancient times, but hasn't yet been under the attention of scholars as it deserves. Under the influence of highlighted Zoroastrian concepts in the romance, some scholars have studied these rituals. In addition, other Zurvanite beliefs in it have been explored by Helmer Ringgren about 50 years ago for the first time. In this research the authors have tried through a descriptive-analytical approach to trace the Zoroastrian rituals in this verse romance by referring to Zoroastrian sources, Islamic historiographies and recent researches. The results of the study revealed that the Zoroastrian rituals are recorded according to ancient sources and Zoroastrian narratives.

    Keywords: Vis O Rāmin, Gorgāni, rituals, Zoroastrianism, ancient history
  • mahmoud sadeghzadeh *, Fateme eatedal Pages 109-127

    Tārīkh-e Bayhaqī is among the masterpieces of Persian prose, and every Persian-speaking scholar knows about it since it carries both literary and historical merits. The prose language of Tārīkh-e Bayhaqī is so rich and arresting that makes it unique in the literary history of Iran. texts ever existed in Iran’s literature history. Bayhaqī is among those writers who have shown their artistry in using Persian words. Since the main focus of this article has been investigating the originally Persian words and terms in Tārīkh-e Bayhaqī, the linguistic features of pure Persian language in his prose have been analyzed and studied via a descriptive-analytical approach. To do so, the derivation and word formation of the prose has been explored first, and then the etymology and history of different parts of speech have been traced back, and as the last step, the frequency of the words in the book has been presented quantitatively. In addition to Arabic, Turkish and Mongolic words,Bayhaqī has used Pahlavi, Avestan and Persian words abundantly in his work. The most frequently-used Persian words in the book are nouns, verbs, adjectives and adverbs respectively, and they are either simple words, derived nominal or compounds structurally; though derived nominal and compound words are more frequented than simple words.

    Keywords: Tārīkh-e Bayhaqī, derivation, historical grammar, original Persian words
  • Malek Mohammad Farokhzad *, Zahra Sarmaili Pages 129-151

    Since time immemorial the elements of nature and their metaphysical traverse have been reflected in the literary works and the poets have referred to them in order to describe, eulogize, reproach, elegize and lyricize others. The manifestation of Nature could be found abundantly in Rumi’s Mathnavi </em>and Divan-e Shams</em>, and it is due to his metaphysical acknowledgement of the world. This claim is proved by the great variety of those element in the immense bulk of his verses. The mystic poets have experienced extraterrestrial conceptions that are intricate and mysterious and have reflected them in the imagery of their poems, wherein the Nature and natural phenomena are significantly present. Thinking of the Nature is in fact thinking of oneself, and a poem dealing with the Nature and the beyond has always been the concern of the poets in all times; though the poet who pioneered this applying of metaphysical imagery in his poetry is Sanāʾi. Rumi, on the other hand, refined it to its highest level, making a bridge between physical and metaphysical worlds through providing the classic poetry with mystical companionship. The researchers in this paper have applied a library-based descriptive-analytical approach to study how Rumi has used the Nature and its elements in his mystical poetry as well as the ways he has modified the metaphysical notions through physical purports.

    Keywords: Rumi, nature, physics, soul-travelling, metaphysical concepts
  • Meysam Khoeini, Hossein Arian, javad kabutariuq * Pages 153-177

    The 16th and 17th centuries witness the emergence of Classicism or Traditionalism in western literature, when great poets and authors like Molière and Jean Racine imitate the Greek and Latin works. Similarly, there rose in early twentieth century in Arabic literature such a movement under the name of “Harekatol Ehya” (Recreation Movement). In Persian Literature, “Bazgasht-e Adabi” or “Literary Return Period” is also a move ment for a return to writing poetry in the classic styles which began in mid-18th century. It seems that the literature in those three periods needed to once again return to and review its heritage. This study aims at tracing back the origins of these three movements to comparatively find out the commonalities with respect to their principles, introspective bases, aestheticism, and techniques of eloquence. Moreover, it is explored the reasons why the poets of these three periods craved for the grace and glory of their precedents.

    Keywords: Literary Return, Classicism, Recreation Movement, traditionalism, style